tirsdag den 21. februar 2012

Kobberbryllup - fornyelse af løfter

Jeg har endnu en gang haft den store glæde at forrette en vielse. Denne gang var det et kobberbrudepar, som står mit hjerte meget nær, der ønskede at bekræfte de løfter de engang gav hinanden.

Vi lavede en ceremoni, som var bygget over den almindelige daglige ceremoni. Vi startede med Sanrai, hvorefter alteret blev åbnet på traditionel vis. Derefter reciterede vi Sangemon og Hjerte Sutraen sammen med alle gæsterne, og så fulgte selve vielsen, først med min tale, og derefter med bekræftelsen af løfterne:

”Hvad er det gode ægteskabs særkende? I burde kunne svare mig, for I har 12 ½ års erfaring med det gode ægteskab.

”Jeg tror at en vigtig ingrediens er harmoni. Harmoni opstår når man opfører sig ansvarligt, når man er tålmodige med hinanden og med livet, og når man indser, at nok er man to, men at man er ikke afgørende forskellige.

”Mennesket er generelt meget optaget af forskelle. Det er lidt besynderligt, for i bund og grund er vi faktisk ret ens. Betragter vi to mennesker ganske tæt på, i et mikroskop, så er der ikke den helt store forskel, og hvis vi ser langt fra, som om vi var et væsen fra en anden planet der skulle lære om den menneskelige race, jamen så er de også ret ens.

”Forskellene kan udelukkende findes et sted imellem de to betragtninger – og hvorfor skal vi tillægge dem så meget vægt, når det netop er ideen om forskel der skaber ufred? Den buddhistiske munk Shantideva skriver:

”Jeg ønsker lykke, og jeg ønsker at leve i glæde

- andre ønsker akkurat som jeg.

Hvad er det da ved mig som er så særligt,

At jeg kun vil skabe lykke for mig selv?

”Et ægtepar, som vælger at gøre denne indlysende sandhed til deres grundpræmis, har skabt mulighed for at ægte harmoni kan opstå mellem dem, til glæde for både dem og deres kære.

”Den lykke vi så inderligt ønsker os, kommer af vores gode tanker, ord og handlinger; den kommer af venlighed og omsorg. Når man bærer hinanden blidt i sindet, og når man vælger at den andens lykke er ligeså vigtig som ens egen, så har man fundet kærligheden.

”Tine og Jørgen, I ved godt, at ægte kærlighed er at ville give; at det ikke er at ville have. Ægte kærlighed er ønsket om at elske, det er ikke ønsket om at lave sin elskede om. I har levet med denne kærlighed i mange år, og den skal også være jeres fundament fremover.

”Et bryllup handler om Det Store Valg, det store ’JA’, men kærligheden kan ikke bestå på bare et enkelt JA – den kan kun bestå gennem de mange små valg; gennem hver eneste dags valg af hinanden. Med alle de små valg åbner man sit hjerte, og siger ja til kærligheden, og netop derved holder man den i live.

”Det er ikke altid nemt at vælge klogt; det er ikke nødvendigvis nemt at vælge lykken. Men finder man en god ven at dele livet med, bliver det meget nemmere. I har hinanden; I har fundet en god ven – og I har bevist, at når man husker at være hinandens gode venner, giver man både kærligheden og lykken gode kår.

”I har levet sammen i omsorg, kærlighed og tillid. I har valgt hinanden, hver eneste dag – hvert eneste øjeblik. I har levet op til det sande omfang af det løfte, jeres ægteskab bygger på.

”Og derfor spørger jeg nu dig, Jørgen, om du vil bekræfte dit løfte om at leve med Tine i kærlighed, og hjælpe hende med ikke at gøre noget ondt, at gøre alt hvad der er godt, og rense sit sind?

”Ligeledes spørger jeg dig, Tine, om du vil bekræfte dit løfte om at leve med Jørgen i kærlighed, og hjælpe ham med ikke at gøre noget ondt, at gøre alt hvad der er godt, og rense sit sind?

”Tine og Jørgen; I er bundet sammen i kærlighed. Gå med fred.”

Derefter lavede brudeparret en røgelsesofring, med en bøn for deres liv sammen, og endelig blev alle gæsterne inviteret til at deltage i ofringen. Det var meget rørende at se især børnene gå til opgaven med så stor alvor og oprigtighed!

Brudeparret ønskede sig at vi afsluttede ceremonien med en anden videregivelse end den traditionelle, fordi den traditionelle kan være svær at forholde sig til for de som ikke er fortrolige med buddhismen. Derfor valgte vi denne videregivelse:

Jeg ønsker lykke, og jeg ønsker at leve i glæde

- andre ønsker akkurat som jeg.

I respekt for dette ønske

håber jeg at det gode vi sammen skaber

må gavne alle der søger lykke,

og blive Tine og Jørgen til glæde i deres ægteskab.”


Det var en helt vidunderlig dag, og en meget stor glæde for mig at få lov at være med til. Det bliver en dag jeg sent skal glemme!

3 kommentarer:

  1. Det var en rigtig dejlig dag for os, og en smuk smuk ceremoni, som vi glædede os rigtig meget over. Tusind tak fordi du ville, og fordi du gjorde det så helt særligt og smukt for os! Det er noget vi vil mindes og glædes over så længe vi lever!

    SvarSlet
  2. Det var i den grad min fornøjelse!!!

    SvarSlet
  3. Tak fordi i har delt. Hvor vidunderligt at i nu også er knyttet i oplevelsen - på det plan. Tillykke Tine og jer alle tre.

    SvarSlet