lørdag den 25. juni 2011

De fem elementer mod falsk selvopfattelse

Meditationen på de fem elementer er en meditation som sigter mod indsigt i Ikke-Selv. Der er intet der er ’dig’, intet du kan eje eller kontrollere, intet at læne sig op ad – det har de fleste af os hørt tit nok, men meditationen på de fem elementer giver os mulighed for at få en direkte erkendelse denne sandhed. Det er en særligt god meditation for dem som er præget af stolthed, og stolthedens følgesvend: mindreværdsfølelse. Stolte mennesker kommer nemt til at føle sig utilstrækkelige og underlegne, måske fordi de konstant har behov for at have noget at binde deres stolthed op på. Ingen af os er 100 % perfekte 100% af tiden, og det har stolte mennesker det svært med. Med en falsk opfattelse af sig selv, fting, forhold, opmærksomhed, eller af ikke at få nok, og derfor skraber man til sig - erte.

ov - man gen kte erkendelse denne sår man også nemt den ide at man selv er noget helt særligt; at man på en eller anden måde er noget andet eller mere end andre, og dermed også mere ’værdig’. Det leder nemt til at man kommer til at sætte sig selv og sine egne behov over andre og deres behov – man glemmer at vi alle er end, i det at vi alle ønsker glæde, og ønsker at undgå sorg og smerte. Det mest almindelige forsvar for disse personlighedstyper er arrogance. Kan man skabe distance til andre gennem arrogance, slår man to fluer med ét smæk: man får tydeligt vist andre at de er langt mindre værd end én selv ved at lægge afstand til dem, og samtidig fremhæver man sin egen overlegenhed.

Med en falsk selvopfattelse frygter de fleste ikke at få nok, og derfor skraber de til sig – af ting, forhold, eller opmærksomhed. Det er også hos denne type mennesker vi oftest møder den spirituelle materialisme: trangen til at ville ’have noget ud af’ sin spirituelle praksis, i stedet for bare at lade praksissen være hvad den er.

Med den rette praksis kan denne falske selvopfattelse forvandles til en ligevægtig visdom, der ser det bedste i alt. Det kan blive til en visdom der ser potentialer og muligheder, og ser at alle er lige værdige; at ’jeg’ ikke er speciel! Der ligger også stor glæde og påskønnelse i stolthedens energi, en passion som omfatter hele verden, og som beriger verden i alle dens aspekter.

Se disse træk i dig selv, og mærk hvordan de forvolder både glæde og sorg. Bemærk overfloden i livet – rigdommen i dig, og rigdommen omkring dig, og stol trygt på, at der er nok til alle. Den tomhed der opstår når du ikke får de ting eller den opmærksomhed du ønsker er ikke nødvendigvis farlig; måske er den der bare. Bliv venner med tomheden og med din stolthed, så du kan se hvordan der ikke er grænser mellem ’dig’ og ’andre’, og tillidsfuldt kan give frit. Når du opgiver alle ideer om ejerskab, når du ser at der ikke er nogen der kan eje, og intet der kan ejes, vinder du alt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar