onsdag den 29. juni 2011

Den Tolv-lænkede Kæde mod spirituel uvidenhed

Den tolv-lænkede kæde der fortæller os om hvordan ting opstår, forandres og forgår i takt med årsager og omstændigheder, kan give os indsigt i altings sande natur. En sådan indsigt er samtidig et farvel til den spirituelle uvidenhed, der binder os i Samsara.

Nogen mennesker er naturligt præget af en slags gennemtrængende, aktiv visdom, som går fra tanke til handling uden unødvendig tøven. De viser tydeligt medfølelsens aktive aspekt, og man finder ikke det svageste spor af blødsødenhed eller misforstået venlighed hos dem. De er åbne, ligetil og ofte meget direkte i deres omgang med andre – de er nemme at være sammen med, for man ved hvad man får, så at sige.

Bagsiden af medaljen – for sådan en er der selvfølgelig også, eller var der ingen grund til at dedikere en særlig meditation til dem ;) – er at deres kreativitet og handlekraft af og til løber af med dem, så de tynges af en manisk travlhed. De er så travle, som husmoderen i den gamle vise:

Se her kommer mutter med kost og spand,

med skrubbe og klude og sæbevand,

nu bli’r der en plasken, en sjasken og tørren,

for påske og pinse og jul står for døren.

Hun gnider panelet med vaskeskind,

med rumpen i vejret og knæene ind,

for den som vil ligge lidt foran sin næste,

må styrte omkring som en hvirvelvind

For tiden er så kort, og det ku’ hænde,

hun kom for sent, for sent til livets ende

De vil så gerne sikre sig at alt bliver gjort – og gjort rigtigt. Derfor mener de, i deres selvoptagethed, at de selv må tage sig af det.

Læg også mærke til linjen: ”for den som vil ligge lidt foran sin næste…”. Det vil denne type mennesker gerne. Deres konkurrenceiver og konstante sammenligning af sig selv med andre medfører præstationsangst og utryghed. Der er altid en der er bedre end mig; altid en der er dygtigere, klogere, hurtigere, yngre, smartere, kærligere… og hvis ikke man finder fred med det, må man slæbe omkring med en tung fornemmelse af inkompetence. Det farligste for den slags personligheder, er udsigten til at fejle eller – gys – tabe. Derfor forsvarer de sig konstant, meget gerne ved at overtage kontrollen over alt, hvormed de forøger deres muligheder for at tabe, hvorfor de overtager endnu mere kontrol – og så videre, i én uendelighed.

Prøv at genkende disse træk i dig selv, og mærk hvordan de forvolder både glæde og sorg. Se hvordan dit overskud og din energi nogen gange er drevet af konkurrenceiver og angst for at andre kommer foran. Slæk lidt på dine ambitioner, hav tillid til at du er god nok, og gør plads for andre. Men glem aldrig at glæde dig over din energi og dit drive, og husk at det er din frygtløshed og styrke som vil hjælpe dig med at realisere dit fulde potentiale.

Man kan forvandle de uhensigtsmæssige aspekter gennem meditationer på den Tolv-lænkede kæde. Den fortæller så tydeligt hvordan ting opstår og forgår i overensstemmelse med årsager og omstændigheder, og den antyder hvor komplekst sammenspillet er. Uanset hvor hårdt man prøver, vil man aldrig kunne kontrollere alt…

Ingen kommentarer:

Send en kommentar